2022: door de ogen van Larik-Jan

Wat staat ons in 2022 allemaal te wachten op het gebied van Cloud? Larik-Jan blikt alvast vooruit en vertelt welke belangrijke Cloud-trends hij verwacht te zien in dit nieuwe jaar.

Geschreven door
Larik-Jan Verschuren
&
Geplaatst op
20
-
12
-
2021
2024
Geschreven door
Larik-Jan Verschuren
&
Geplaatst op
20
-
12
-
2021
2024

SECURITY EN DATA SOEVEREINITEIT IN EEN MULTICLOUD-WERELD

December 2021: alweer een jaar voorbij in een door Covid-19 gedomineerd leven. We zijn met ons allen gewend geraakt aan een hybride werkstijl en ieder bedrijf heeft zijn weg hierin gevonden. Praktisch werkt alles, maar er dienen zich nieuwe uitdagingen aan. Doordat er veel meer op afstand gewerkt wordt, worden IT en gebruikersdata steeds meer opengesteld om deze gewoonweg beschikbaar te kunnen krijgen voor medewerkers. Daarnaast zijn we veel meer dan ooit tevoren afhankelijk geworden van die IT. In deze blog kijk ik naar de gevolgen van deze ontwikkelingen en kijken we ook vooruit naar de Cloud-trends van 2022.

HET BELANG VAN CLOUD-SECURITY IN 2022

In 2022 zullen een aantal thema’s herhaaldelijk de revue passeren. Deze zijn allemaal gelieerd aan het thema security. Ik verwacht dat er een aantal grote kwetsbaarheden worden ontdekt - net zoals de onlangs verschenen Log4j/Log4s kwetsbaarheid - en dat deze een enorme impact gaan hebben op het gebruik van IT vanuit de Cloud. Managed Service Providers krijgen hun handen vol aan het patchen en mitigeren van de impact van dit soort kwetsbaarheden en bijbehorende aanvallen.

Dit soort voorvallen zijn een grote stimulans voor thema’s rond continuïteit. Hoe zit het met back-ups en een uitwijkscenario? En hoe zorgen we dat, bij een geslaagde hack, een bedrijf kan doorwerken? Maar naast het kunnen doorwerken moet ook aan de voorkant gekeken worden wat de afweer is van een bedrijf. Welke maatregelen voor weerbaarheid zijn er beschikbaar? Kortom databeveiliging krijgt veel meer focus op IT-afdelingen van bedrijven.

Onze klanten, partners en wijzelf vestigen veel aandacht op alle lagen van de IT-dienstverlening om de weerbaarheid te verhogen. Naast firewalls, virusscanners en back-ups, gaan diensten als kwetsbaarheidscans op zowel productie als back-up data, een veel prominentere rol spelen in het gesprek over IT.

SOFTWARE AS A SERVICE

Dan is daar nog de rol van de Cloud zelf. Heel veel bedrijven zijn overgestapt op een Software as a Service-dienst vanuit een publieke Cloud, waarvan Microsoft met haar Microsoft365-propositie het veel gebruikte voorbeeld is. Ook deze trend zet zich voort: meer en meer diensten en applicaties die gebruikt worden binnen organisaties, worden in een makkelijk te gebruiken (lees vanuit een publieke Cloud) geconsumeerd.

Binnen Fundaments zien we dat onze Independent Software Vendoren zich ook steeds sneller willen ontwikkelen in die Software as a Service-wereld. Dit willen ze ook doen door applicaties te kunnen ontwikkelen, door deze op te delen in microservices. Deze schaalbare manier van werken vraagt om ontwikkeling in het hostingplatform: Kubernetes is daarop een veel gehoord antwoord. We staan dan ook aan de vooravond van een invulling in een nieuw platform, waarbij alle Fundaments-onderdelen, op het kunnen hosten van mission critical applicaties, ook ingebed zijn in dit platform. En dat compleet schaalbaar, gehost in Nederland en volledig ontzorgd en ondersteund met een 24x7 dienstverlening.

In het gemak van Software as a Service vanuit de publieke Cloud hoor ik vaak een aanname dat het altijd veilig is. Hier gaat ook een stuk bewustwording komen: is er wel een reservekopie van die data, b.v. van mijn Microsoft365 applicaties? En welke data sla ik eigenlijk op in een publieke Cloud? In dat licht gaan we meer horen over datasoevereiniteit. Dataclassificatie gekoppeld aan de manier waarop ermee omgegaan wordt, ontwikkelt zich tot richtlijnen die b.v. nog scherper worden gehanteerd door organisaties en overheden. Dit leidt tot een mooie balans tussen de hyperscaler (Azure, Google en AWS) en partijen die een private Cloud aanbieden zoals Fundaments. Bedrijven kiezen daarbij ook steeds meer voor een hybride Cloud en brengen een nuance aan op een Cloud-first-strategie: want welke Cloud wordt er dan eigenlijk bedoeld?

DATA IS HET NIEUWE GOUD

Alle bovengenoemde trends en maatregelen draaien uiteindelijk maar om één ding: data en het beschermen daarvan met maatregelen op beschikbaarheid en toegang. Het is goed te realiseren dat data ons nieuwe goud is en dat die data in 2022 een organisatie kunnen maken of breken. Vanuit dit besef gaat Fundaments in 2022 weer inzetten op het nog verder verbeteren van processen en het toevoegen van nog meer diensten en gereedschappen om die data op alle mogelijke manieren te beschermen en beheersbaar te houden.

Ik wens je een heel gezond en veilig 2022 toe!

No items found.
No items found.
No items found.