\`\`\`html \`\`\`

Broadcom’s strategie: het Zwitserse zakmes dat VMware Cloud Foundation heet

Er is veel te lezen over de transitie als gevolg van de overname door Broadcom van VMware in november 2023. Door veranderingen is er onrust ontstaan. Nu we een aantal maanden verder zijn, begint de mist op te trekken. Het is daarom belangrijk om te kijken naar wat we nu weten. In dit blogartikel staat Larik-Jan Verschuren, CTO bij Fundaments, stil bij de strategie die Broadcom toepast sinds de overname.

Geschreven door
Larik-Jan Verschuren
&
Iris Nicolaas
Geplaatst op
26
-
08
-
2024
2024
Geschreven door
Larik-Jan Verschuren
&
Iris Nicolaas
Geplaatst op
26
-
08
-
2024
2024

Broadcom heeft na de overname van VMware drie pijlers neergezet waaraan de nieuwe strategie is gekoppeld, dit zijn: versimpeling van het portfolio, inzetten op meerwaarde en verbetering van het ecosysteem.  

Eerder hebben we al stil gestaan bij de versimpeling van het portfolio. Voor Cloud Service Providers, zoals Fundaments, is VMware Cloud Foundation daardoor het enige gelicenseerde product wat afgenomen kan worden. Alle losse producten die VMware heeft ontwikkeld, maar ook heeft geïntegreerd vanuit overnames, zijn niet meer los af te nemen. Alles valt onder VMware Cloud Foundation, waarbij een paar losse add-ons zijn toe te voegen voor networking & security, Tanzu Services (voor K8s), Disaster Recovery en Private AI-services. Door deze combinatie van VMware Cloud Foundation en add-ons is de keuze voor een licentie eenvoudig geworden.

Maar wat betekent dit dan voor de technologie: zijn er zaken komen te vervallen? Het antwoord is nee, enkel de divisie op end user compute (Horizon View en Workspace One) is doorverkocht aan Omnissa en is daarmee uit de programma-onderdelen gevallen. Voor de rest is de nieuwe samenstelling van producten een compleet pakket waarmee alle VMware onderdelen worden aangeboden. Dit toont meteen de strategie op het bieden van meerwaarde: doordat alle opties ‘aan staan’, is het mogelijk om veel meerwaarde te bieden op de basis-virtualisatietechniek die VMware met vSphere heeft gebracht. En ja, deze complete set van producten hebben een andere prijs gekregen. Het kiezen van de basis functionaliteit is daarmee commercieel niet meer interessant en verplicht de gebruiker om na te denken over de meerwaarde. Het Zwitserse zakmes wordt niet meer alleen ingezet voor snijden, maar kan ook worden ingezet op alle andere functies.

Met deze geforceerde beschikbaarheid van functionaliteit ontstaat ook een stuk complexiteit. Als altijd alleen maar de basis gebruikt werd, dan is het toevoegen van meerwaarde ook meer kennis en expertise. En dit laatste is wat de laatste pijler is van de Broadcom-strategie: zet het ecosysteem in. Broadcom erkent de Cloud Service Providers (Premier en Pinnacle partners) als expertise partners als het gaat om gebruik van het VMware productportfolio. De versimpeling in klantbenadering heeft erin geresulteerd dat VMware Sales nog focus legt op de strategische klanten. Voor alle overige klanten worden de Cloud Service Providers naar voren geschoven als expert partners die implementatie van de VMware Cloud Foundation producten kunnen begeleiden.

Deze ontwikkeling zorgt voor herverdeling van de markt: VMware-producten zullen meer ingezet worden in proposities voor de markt en resulteren in een krachtiger antwoord in het Private Cloud domein. Laten we wel wezen: de vergelijking van een Private Cloud oplossing waarin enkel de vSphere virtualisatie technologie wordt gebruikt t.o.v. een hyperscaler infrastructuur, is een discussie om kosten geworden en niet om waarde. Het zal daarom leiden tot enerzijds afscheid van partijen die enkel die virtualisatie zoeken, maar ik denk dat het Private Cloud segment juist versneld gaat converteren naar een meer specifiekere Cloud die veel waarde brengt, denk daarbij aan concepten op datamigratie, ransomware bescherming, data en database diensten en Private AI. Allemaal onderdelen die met dat Zwitserse zakmes dat VMware Cloud Foundation heet, kunnen worden gerealiseerd.

In de reis die Fundaments maakt met haar klanten zijn al ontwikkelingen gaande die juist om VCF-onderdelen vragen. Onze soevereine Cloud gebaseerd op Cloud Director met gekoppelde firewall en netwerksegmentatie en geïntegreerde uitwijk, is daar een resultaat van. Maar nu zitten we midden in een nieuwe generatie van proposities die hieruit zullen ontstaan. In het volgende blogartikel sta ik hier verder bij stil.  

Meer weten? Onze Cloud Experts helpen u graag verder. U kunt ze direct bereiken door te bellen naar 088 4227 227 of mailen naar info@fundaments.nl.

Volgende week verschijnt deel drie van deze blog-reeks van Larik-Jan: ‘Cloud: de reis die om een reisleider vraagt'.

No items found.
No items found.