Hoe zet je als gemeente een Haven-compliant omgeving op?

In ons blogartikel van vorige week hebben we uitgelegd wat Haven precies is. Kort samengevat is Haven dé standaard voor platform onafhankelijke Cloud-hosting voor gemeenten. Haven stelt gemeenten in staat om applicaties te draaien zonder hun IT-infrastructuur aan te passen, ongeacht of ze nu lokaal, in de Cloud of hybride werken. Dit bevordert samenwerking tussen gemeenten, verlaagt kosten, verhoogt veiligheid en schaalbaarheid en vermindert afhankelijkheid van leveranciers door het gebruik van open-source technologieën zoals Kubernetes. Hierdoor kunnen applicaties efficiënter worden ontwikkeld, gedeeld en beheerd. Je kunt Haven dan ook zien als abstractielaag die resulteert in een, voor gemeenten, gezamenlijk vertrekpunt.

Geschreven door
Timo Bloem
&
Iris Nicolaas
Geplaatst op
26
-
09
-
2024
2024
Geschreven door
Timo Bloem
&
Iris Nicolaas
Geplaatst op
26
-
09
-
2024
2024

Maar, hoe zorg je er als gemeente nu voor dat je een Haven-compliant omgeving opzet? Haven schrijft een specifieke configuratie van Kubernetes voor die dient te worden geïmplementeerd op de bestaande technische infrastructuur, bijvoorbeeld in de Cloud of een on-premises platform.

Deze voorgeschreven configuratie zorgt ervoor dat iedere Haven-omgeving functioneel gelijk is, ongeacht de onderliggende technische infrastructuur.

De Haven Compliancy Checker

Binnen Common Ground (een Nederlands initiatief gericht op het moderniseren van de digitale infrastructuur van overheden en het bevorderen van interoperabiliteit en schaalbaarheid) is een tool gecreëerd waarmee je Kubernetes-clusters kunt scannen en valideren op de naleving van bepaalde beveiligings- en infrastructuurnormen, die voorgeschreven staan in de Haven standaard. Dit is de Haven Compliancy Checker. Het gebruik van deze checker vereist enige basiskennis van Kubernetes en de command-line tools. De check bestaat momenteel uit 16 verplichte en 2 voorgestelde checks. Binnen de 16 verplichte checks zijn 7 hoofdonderdelen; Fundamental, Infrastructure, Cluster, External, Deployment en Validation. Elk onderdeel heeft zijn checks en redenen waarom het Kubernetes Cluster eraan moet voldoen.

Fundamental

Onder Fundamental schrijft de checker voor dat het Kubernetes cluster de laatste major versie betreft of een minor versie die 3 maanden ouder is dan de laatste major. Daarnaast moet het Kubernetes cluster cluster-admin privileges hebben om zo de checker correct te laten werken.

Infrastructure

Onder Infrastructure schrijft de checker voor dat het Kubernetes cluster in meerdere beschikbaarheidszones moet draaien. Daarnaast moet het Kubernetes cluster bestaan uit minimaal 3 master nodes en 3 worker nodes. Het Kubernetes cluster moet in ieder geval SELinux, Grsecurity, AppArmor, LKRG, Talos of Flatcar ingeschakeld hebben. Als laatst moet het KubernetescCluster opgebouwd zijn in een private netwerktopologie.

Cluster

Onder Cluster schrijft de checker voor dat het Kubernetes cluster, net zoals in het onderdeel Fundamental, de laatste major versie van Kubernetes betreft of een minor versie die 3 maanden ouder is dan de laatste major. Daarnaast moet Role-Based Access Control zijn ingeschakeld binnen het Kubernetes cluster en basic authenticatie uitgeschakeld. Tot slot moet er binnen het Kubernetes cluster ondersteuning zijn voor ReadWriteMany persistent volumes.

Extern
Onder Extern schrijft de checker voor dat het Kubernetes cluster voldoet aan de standaard Kubernetes API’s.

Deployment

Onder Deployment schrijft de checker voor dat er een geautomatiseerd HTTPS-certificaatvoorziening beschikbaar is, dat logaggregatie op het Kubernetes cluster draait en dat er een monitoring op het cluster aanwezig is.

Validation

Tot slot schrijft de checker onder Validation voor dat de CLI-interface van het Kubernetes cluster gevalideerd is middels Secure Hash Algorithms (SHA).

Fundaments en Haven voor gemeenten

Zodra een gemeente bij Fundaments vraagt naar een Haven-compliant omgeving, zal er eerst samen gekeken worden naar de behoeften die de gemeente heeft. Hieruit volgt een technische intake sessie en zal er uiteindelijk een ontwerp van de Haven-compliant omgeving gemaakt worden. Om ervoor te zorgen dat de omgeving ook daadwerkelijk Haven-compliant is, wordt de Haven Compliancy Checker uitgevoerd.  

Wilt u meer weten over wat Haven voor uw gemeente kan betekenen? Neem contact met ons op door te bellen naar 088 4227 227 of mailen naar info@fundaments.nl.  

No items found.
No items found.