Waar gaat het eigenlijk om bij Cloud-soevereiniteit?
In de gesprekken over Cloud-soevereiniteit kwam steeds één centraal onderwerp naar voren: het beschermen van data in de Cloud en data die vanuit de Cloud wordt bewerkt. We zien dat er rondom data een aantal onderdelen zijn die vanuit de soevereiniteitsbeginselen worden belicht:
Jurisdictie: Cloud is overal en nergens, dus hoe zit het met wetgeving rondom de exploitatie? Welke wet geldt op het moment dat er iets voorvalt bij gebruik van Cloud? Is het dan de origine van de aanbieder die bepaalt welke wetten van toepassing zijn? Of is juist de plek waar data wordt opgeslagen en verwerkt leidend?
Regulering: we kennen inmiddels allemaal de AVG-wetgeving, die ook vanuit Europa is opgelegd ter bescherming van haar burgers. Maar daarnaast gelden er binnen Europa nog meer wetten, zoals de Data Act, maar ook de in de zomer actief geworden AI Act. Deze nieuwe wet beschrijft hoe omgegaan moet worden met data die wordt toegepast in het trainen van AI-modellen.
Architectuur: het gekozen Cloud-platform en de manier waarop data wordt opgeslagen staat hierin centraal en zijn een beginsel als het gaat om soevereiniteit. Zo is het zorgdragen dat data veilig opgeslagen wordt door deze te voorzien van encryptie de standaard vandaag, maar zal er ook al nagedacht worden over een vervolg hierop. Met de komst van quantum computing zal het kunnen kraken van het encryptie mechanisme eenvoudig worden en zullen we moeten kijken naar bijvoorbeeld tokenization van data.