VMware en Fundaments: het creëren van duurzame IT-infrastructuren

Alex Matthews, Senior Director Solution Engineering, Partners & Digital bij VMware vertelt in dit artikel over de actieve rol die VMware speelt in het verduurzamen van IT. Hij spreekt daarbij ook Larik-Jan Verschuren, CTO bij Fundaments, om de inzet van Fundaments hierin te belichten.

Geschreven door
Iris Nicolaas
&
Geplaatst op
27
-
09
-
2023
2024
Geschreven door
Iris Nicolaas
&
Geplaatst op
27
-
09
-
2023
2024

Gepubliceerd door VMware (English version)

Duurzaamheid is vandaag de dag een van de meest urgente kwesties in onze samenleving. De mens put haar natuurlijke hulpbronnen in een onhoudbaar tempo uit en elke industrie moet naar binnen kijken en beoordelen of – en in welke mate – zij bijdragen aan dit probleem.

Consumenten en bedrijven moeten dringend de handen ineenslaan om de huidige stand van zaken te herstellen, aangezien het nalaten hiervan catastrofale gevolgen zal hebben voor toekomstige generaties. Bij VMware zijn we volledig toegewijd aan het spelen van een actieve rol als katalysator van deze duurzame verandering.

Maar ook onze partners spelen een grote rol bij het bereiken van deze doelen. En daarom doen we er alles aan om hen een platform te bieden waarmee technologieën geleverd kunnen worden die klanten helpen op een duurzamere manier zaken te doen. Hiermee zetten we de norm die anderen kunnen volgen.

Eén partner die onze filosofie deelt is Fundaments, een toonaangevende Cloud Services Provider (CSP) uit Nederland die uitblinkt in het leveren van Cloud-based projecten en initiatieven. Onlangs spraken we met Larik-Jan Verschuren-Parchomov, om te horen hoe zij al mooie resultaten behalen met behulp van VMware-technologieën. Ons gesprek is hier te bekijken:


Laten we, voordat we enkele van die verhalen horen, eens kijken naar de rol die IT moet spelen bij het behalen van onze milieudoelstellingen.

Duurzaamheid: meer dan een vereiste

Duurzaamheid is niet langer alleen maar een morele kwestie, maar wordt in snel tempo een regel- en wetgevingsvereiste over de hele wereld. De energie-efficiëntierichtlijn van de EU heeft bijvoorbeeld tot doel de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55% te verminderen.

“Bedrijven hebben echt moeite om inzicht te krijgen in hun energieverbruik, omdat we op IT-gebied geen energielabels hebben zoals bij huishoudelijke apparaten”, aldus Larik-Jan. Vooral CSP’s worden geconfronteerd met de grootste uitdaging in een generatie. “Vanwege deze onwetendheid zijn zaken als het behalen van doelen rondom verduurzaming of het aanpakken van compliance-problemen een echte uitdaging.”

IT-systemen gebruiken nu al zo’n 1-2% van de totale mondiale energievraag en in sommige landen is dat cijfer aanzienlijk hoger dan in Nederland. In Ierland is IT bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 18% van het energieverbruik. De impact die IT kan hebben op uw CO2-voetafdruk kan dus aanzienlijk zijn, vooral als het niet op de juiste manier wordt geïmplementeerd.

Er worden in de hele IT-sector gezamenlijke inspanningen geleverd om dit tij te keren, maar er moet meer worden gedaan. Een niet-duurzame IT-omgeving is ongelooflijk kostbaar, zowel vanuit ecologisch als vanuit monetair perspectief.

Wat kunnen partners doen?

Het bouwen van duurzame IT-infrastructuren is geen ‘walk-in-the-park’, zoals Larik-Jan tijdens het gesprek uitlegde. “Elke klant heeft zijn eigen landschap”, merkte hij op. “Maar we doen een aantal dingen om inzichten voor klanten te verzamelen. Allereerst laten we ze de voordelen zien van het in kaart brengen van energie, waarbij we kijken naar kostenbesparingen en compliance. En ten tweede helpen we klanten om de daadwerkelijke gegevens uit hun IT-systemen te verzamelen om inzichten te ontwikkelen. Vanuit deze analyse stellen we de klant vervolgens in staat energie-efficiënte IT-systemen en -concepten te gebruiken.”

Onze partners zijn een ongelooflijk belangrijk stukje van de duurzaamheidspuzzel: zij zijn perfect gepositioneerd om klanten te adviseren over welke IT-investeringen hen op koers zullen houden met hun duurzaamheids- en transformatiedoelstellingen.

Dit is waar het Zero Carbon Committed-initiatief van VMware in beeld komt. We willen u in staat stellen klanten te helpen bij het bouwen van efficiënte, traceerbare en conforme IT-systemen. Het initiatief is ontworpen om ervoor te zorgen dat tegen 2030, met behulp van de VMware Cloud-infrastructuur, VMware Zero Carbon Committed providers 100% hernieuwbare energie gebruiken om hun datacenters van stroom te voorzien, waardoor klanten vertrouwen krijgen in de duurzaamheid van hun IT. Larik-Jan merkte ook op dat het platform een belangrijke rol speelt bij het in staat stellen van Fundaments om eigen duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken, terwijl het het voor het bedrijf veel gemakkelijker maakt om klanten te helpen bij het bouwen van duurzame IT-systemen.

De rol die partners kunnen spelen: Fundaments

We mogen echter niet vergeten dat de ecologische voetafdruk van elke klant anders is. Het werk van Fundaments is ongetwijfeld uniek, maar biedt wel drie belangrijke lessen waar partners uit kunnen putten bij het helpen van klanten bij het integreren van best practices als het gaat om duurzame IT:

Begrijpen: klanten helpen de voordelen te begrijpen van het in kaart brengen van hun energieverbruik is een must. Niet alleen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook om de kosten te verlagen en te voldoen aan wettelijke en aanbestedingseisen.

In kaart brengen: zodra klanten de voordelen volledig begrijpen, volgt het daadwerkelijke proces van het in kaart brengen van hun energieverbruik. Het ondersteunen van klanten op dit traject, en de mogelijkheid hebben om gedetailleerde gegevens te produceren met nauwkeurige metingen van hoeveel energie wordt verbruikt door onderdelen van een IT-systeem, is ongelooflijk belangrijk voor de geloofwaardigheid van uw advies.

Bouwen: als alle gegevens allemaal zijn verzameld, is het tijd om efficiëntere IT-systemen te gaan bouwen en klanten aan te moedigen technologieën te omarmen die duurzaamheidsinspanningen ondersteunen. Fundaments helpt datacenterklanten bijvoorbeeld bij het bouwen van een groot aantal virtuele servers, waardoor hun energie-efficiëntie drastisch wordt verhoogd.

No items found.
No items found.
No items found.