De snelle veranderingen in het digitale landschap vereisen van organisaties dat ze hun data steeds meer in control hebben. In tijden van onder andere toenemende regelgeving en cyberaanvallen, draagt een soevereine Cloud bij aan het hebben van controle over data. Met een soevereine Cloud wordt data opgeslagen in een specifiek land (of regio) en wordt het beheerd in overeenstemming met lokale wet- en regelgeving.
Waarom groeit de behoefte aan een soevereine Cloud?
Dit is het eerste artikel in een reeks van vier, waarin we het gaan hebben over soevereine Cloud, dataclassificatie en Cloud-strategieën.
Naast toenemende regelgeving en cyberaanvallen zijn er nog vier redenen waarom de behoefte aan een soevereine Cloud toeneemt. Welke dat zijn, leest u hieronder.
1. Toenemende datavolumes
Heeft u zich wel eens afgevraagd hoeveel data u op een dag verbruikt? Denk hierbij aan het versturen van e-mails, het bekijken van filmpjes op YouTube of het scrollen op Instagram. Dankzij de uitvinding van mobiele technologie neemt de hoeveelheid data exponentieel toe. Waar er in 2020 nog 64.2 zettabyte aan data werd gecreëerd, wordt verwacht dat dit in 2025 maar liefst 181 zettabyte is(1). Dankzij deze forse toename, is het tegenwoordig gebruikelijk dat data in meerdere rechtsgebieden wordt gedeeld en opgeslagen. Hoewel dit innovaties kan versnellen, brengt het ook zorgen met zich mee op het gebied van datasoevereiniteit.
2. Toenemende regelgeving
De wet- en regelgeving omtrent databescherming is voortdurend aan verandering onderhevig. De afgelopen jaren zijn er verschillende grote datalekken aan het licht gekomen. In 2021 werd bekend dat duizenden medewerkers van de GGD bij de persoons- en medische gegevens konden van iedereen die zich had laten testen op corona en in 2022 werd het Nederlandse cryptoplatform Bitvavo getroffen, waardoor sommige gebruikers de gegevens van andere klanten konden zien. De afgelopen 5 jaar zijn er in Nederland meer dan 114.000 meldingen binnengekomen van datalekken en daarmee is Nederland koploper in Europa(2). Om deze risico’s te verminderen, zien we steeds vaker dat landen strengere regelgeving invoeren rondom databescherming en privacy om zo nationaal gegenereerde gegevens te beschermen.
3. Economische druk
Dankzij aanhoudende economische onzekerheid en de snel stijgende prijzen nam de groei van de economie in Nederland in de loop van 2022 af(3). Wanneer landen de lokale Cloud-providers steunen (soevereine Cloud), kunnen zij hun eigen economieën aanwakkeren, waardoor er een cyclus van investeringen en groei ontstaat.
4. Beveiliging van Public Cloud
Uit onderzoek van VMware is gebleken dat 42% van de bedrijven zich zeer of zelfs extreem zorgen maken over kritieke data die wordt beheerd door Amerikaanse Cloud Providers(4). 62% geeft zelfs aan dat hun huidige Cloud niet voldoet aan eisen op het gebied van datasoevereiniteit.
5. Cyberaanvallen
Een soevereine Cloud is gebouwd op een enterprise-platform en zodanig door de Cloud-provider aangepast dat voldaan wordt aan lokale wet- en regelgeving op het gebied van gegevensbescherming. Gecertificeerde providers gebruiken geavanceerde beveiligingsmethoden om applicaties en data in de Cloud te beveiligen tegen de toenemende cyberattacks.
6. Geopolitieke veranderingen
Door geopolitieke veranderingen neemt de behoefte aan een soevereine Cloud toe. Denk bijvoorbeeld aan de oorlog in Oekraïne of de corona-pandemie. Veel organisaties willen te allen tijde hun continuïteit garanderen en minder afhankelijk zijn van de grote wereldwijde Cloud-providers.
Even samenvattend: de vraag naar een soevereine Cloud is groot. Dit komt mede door de toenemende digitalisering en datageneratie. Ga bij uzelf maar eens na: waarschijnlijk bent u tijdens de corona-pandemie ook ‘digitaal’ gegaan, omdat thuiswerken de standaard moest worden. Een ideale oplossing, maar dit heeft ook een discussie aangewakkerd. Want, hoe wordt al die bedrijfskritische data nou goed beveiligd? Daarnaast rijst de vraag: welke mogendheden kunnen bij mijn data? Denk hierbij aan grootmachten als Amerika, Rusland en China. Dit is versneld door onder andere de oorlogen in Oekraïne en nu ook in Israël.
De komende weken publiceren we elke week een blog over dit onderwerp. In deze reeks van 4 bespreken we onderwerpen als data-classificatie, Cloud-strategieën en de voordelen van een soevereine Cloud.
Bronnen:
(1) Statista, https://www.statista.com/statistics/871513/worldwide-data-created/
(2) BNR, https://www.bnr.nl/nieuws/technologie/10514810/nederland-is-koploper-datalekken-binnen-europa
(3) CBS, https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/de-nederlandse-economie/2023/de-nederlandse-economie-in-2022?onepage=true
(4) VMware, https://news.vmware.com/emea/apps-cloud/navigating-dora-with-a-cloud-smart-strategy