Future Brains: Fundaments en Saxion werken samen aan de toekomst

Het nieuwe schooljaar is begonnen! Zo ook voor de tweedejaars HBO-ICT studenten van Saxion Enschede en Deventer. Zij kregen vorige week een gloednieuwe module voorgeschoteld, met als thema: virtualisatie. Het doel van deze module? Studenten leren waar de toekomst van Cloud naartoe gaat.

Geschreven door
Iris Nicolaas
&
Geplaatst op
06
-
09
-
2021
2024
Datum
-
-
2024
Tijd
Locatie
Future Brains: Fundaments en Saxion werken samen aan de toekomst

Aan ons de eer om deze module, in samenwerking met Saxion, vorm te geven. Miranda, Infrastructure Engineer bij Fundaments, heeft hier hard aan meegewerkt: "wij willen de studenten van Saxion graag kennis laten maken met Cloud en de nieuwe technologische ontwikkelingen binnen Cloud. Dit was voor ons dus een uitgelezen kans om dat te doen. We hebben een fictieve casus opgezet rondom het bedrijf 'Future Brains', een bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwikkelen van online (bedrijfskritische) applicaties voor de overheid. De studenten gaan de komende acht weken aan de slag met deze casus".

Hoe ziet de casus eruit?

De directie van Future Brains heeft besloten dat het IT-landschap op de schop moet. Tijdens de acht weken durende module gaan de studenten bouwen aan de infrastructuur van Future Brains. Het eerste waar ze mee aan de slag gaan is virtualisatie. Miranda: “ik heb binnen de fysieke omgeving 34 keer een omgeving voor de studenten uitgerold met hierin één vCenter, twee ESXi hosts en een router. Daarnaast zijn er op het SAN voor elke groep twee LUN’s. De groepen zijn natuurlijk onderling volledig van elkaar gescheiden. De studenten moeten aan de aangeleverde vCenter de twee ESXi hosts koppelen en de aangeleverde storage LUN’s. De basis installatie is dus al voor ze uitgevoerd, maar de rest moeten ze zelf doen.” Vervolgens wordt het op afstand werken belicht: het beschikbaar maken van applicaties op een beveiligde manier, zonder daarbij de gebruikerservaring uit het oog te verliezen. In het laatste blok gaan ze bezig met containers: vanuit Future Brains is er namelijk behoefte aan snel, voorspelbaar gedrag van ontwikkelcode. Vanuit het kunnen draaien van een container, wordt dan ook gekeken naar een stuk beheer van containers. Hiervoor wordt Kubernetes gebruikt.

Miranda: “wij monitoren dagelijks de onderlaag waar de studenten op werken. Als ze tegen een probleem aanlopen waarbij het aannemelijk is dat dit aan de onderlaag ligt, dan komen ze naar ons. Ze kunnen een ticket inschieten bij onze supportafdeling, waarna het verder wordt opgepakt. Net echt dus! Ik kan ook zien hoe ver de studenten al zijn en tot nu toe ben ik blij verrast. Sommigen hebben de storage al gekoppeld aan vCenter en zijn nu bezig om de Content Library te koppelen. Aan alle studenten die meedoen aan de module: goed bezig en ga zo door!”

In de afbeelding hieronder is te zien hoe een groep van twee studenten de storage al heeft gekoppeld en nu bezig zijn met de koppeling van de Content Library

Dit zijn onze sprekers

No items found.
No items found.

Schrijf je in

Oops! Something went wrong while submitting the form.