\`\`\`html \`\`\`

Cloud: de reis die om een reisleider vraagt

In het eerste blogartikel in deze blogreeks hebben we stilgestaan bij het VMware Migration Plan, wat is opgezet om de transitie naar aanleiding van de overname van VMware door Broadcom te versoepelen. In het tweede artikel heeft Larik-Jan Verschuren, CTO bij Fundaments, de achterliggende Broadcom-strategie toegelicht: een strategie van enerzijds versimpeling, maar ook één van het bieden van meerwaarde vanuit een compleet beschikbaar productpakket: VMware Cloud Foundation (VCF).

Vanuit onze Office of the CTO kijken we naar innovaties die we kunnen lanceren voor onze klanten in de veranderende wereld van IT. Zo staan dit jaar duurzaamheid, toepassing van Artificial Intelligence en de transformatie naar Platform as a Service met K8s op de agenda. In dit blogartikel staat Larik-Jan stil bij deze ontwikkelingen in het licht van wat hij ziet gebeuren in de markt.

Geschreven door
Larik-Jan Verschuren
&
Iris Nicolaas
Geplaatst op
02
-
09
-
2024
2024
Geschreven door
Larik-Jan Verschuren
&
Iris Nicolaas
Geplaatst op
02
-
09
-
2024
2024

Sinds jaar en dag is Cloud hot, maar de term ‘Cloud’ wordt tegenwoordig ook praktisch op alles wat online is geplakt, met als gevolg dat het praten over Cloud-strategie een gesprek is geworden waarbij eerst achterhaald moet worden welke Cloud-definitie van toepassing is. Ik zie in de gesprekken dat bij het verder inzoomen op behoeftes, Cloud vooral een commercieel model is met betalen naar gebruik. Het gaat steeds meer om de applicatie en de data die zich daar bevindt. De Cloud-strategie gesprekken die ik voer, gaan steevast over de zorgen om data en beschikbaarheid daarvan. En Cloud? Dat antwoord is duidelijk: Multi Cloud is daarin ook het standaardantwoord waar we op uitkomen. De dominantie van Microsoft 365 in zakelijke kantooromgevingen is daarin de rode draad: deze Public Cloud dienst is al een vinkje op één van de Multi Cloud onderdelen. Maar hoe zit het dan met die applicatie?

Vanuit onze bestaansgeschiedenis hebben we, komende uit de webhosting waarmee we gestart zijn in 2000, enorme kennis opgebouwd op alle benodigdheden voor het kunnen hosten van een online-applicatie. In 2000 was dat een simpele website, nu is dat een complete applicatie geworden met databases en enorm veel en in frequentie wisselende gebruikers. Daarin zien we interessante ontwikkelingen: naast dat het platform steeds meer naar een microservicedienst gaat zoals K8s, vraagt deze doelgroep om meer hulp met dat platform, waarbij het echt voor de gebruiker om de applicatieontwikkeling gaat.

Dit vereist dus van Fundaments om een verandering door te voeren in de propositie van het bieden van enkel een platform, om ook veel dichter op de applicatie samen te werken en het platform te laten aansluiten. Hiermee moet dus niet vanuit het platform, maar vanuit de applicatie gedacht worden. En juist daar zetten we op in: we gaan op reis met de ontwikkelaar, kijken kritisch naar de onderdelen en kiezen de juiste onderdelen. Is er sprake van goed te segmenteren onderdelen in die applicatie, dan is K8s een goede kanshebber. Maar ook hier geldt dat er een hybride wereld is van enerzijds een zware database die in een losse (virtuele) server draait, maar wel gekoppeld wordt aan een microservices ingericht platform met K8s.

Vanuit de applicatie start de reis om het juiste Cloud-platform te ontwerpen, uit te rollen en te voorzien van 24/7 bewaking: hiermee faciliteren we de reis van applicatie naar Cloud-platform en zorgen we dat we reisleider worden van onze klanten in de wereld van snel veranderende Cloud-technologieën.

Meer weten? Onze Cloud Experts helpen u graag verder. U kunt ze direct bereiken door te bellen naar 088 4227 227 of mailen naar info@fundaments.nl.

No items found.
No items found.
No items found.